Sınıf defterine ne yazılır


Ders Plâni

Madde 12 - (Degisik: AGUSTOS 2005/2575 TD) Ders plâni, bir ders için o dersle ilgili egitim programlarinda yer alan ve birbirleriyle iliskili ögrenci kazanimlarini bir ya da birkaç ders saatinde islenecek konu örüntüsünü, konuya iliskin deney, tartisma sorulari, proje ve ödevleri, uygulama çalismalarini, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu oldugu, zümre ögretmenleri ile sube ögretmenlerinin ortak katkisiyla ders ögretmenlerince önceden hazirlanan plândir.

Ders plâni, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde islenecek konularin plânlamasidir. Ders plâninda yer alan ögrenme-ögretme etkinlikleri ögrencilerin katkisiyla gerçeklestirilir. Ders plâninin uygulanmasindan ders ögretmeni sorumludur.

Ögretmen kilavuz kitabi bulunan derslerde, kilavuz kitap, ders plâni yerine kullanilir. Ögretmenin ihtiyaç duymasi hâlinde, okulun sartlarina göre kilavuz kitaplarda yer alan plânlarin disinda da ögretim programina uygun ders plani hazirlanip uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinligin adi veya etkinligin ilgili oldugu kazanim yazilir.

Ögretmen kilavuz kitabi bulunmayan dersler için, egitim-ögretim kurumlarinda bir veya birkaç ders saati için sinif ögretmeni, alan (brans) ögretmeni ve/veya zümre ögretmenleri tarafindan ders plâni hazirlanir ve uygulanir.

Ögretmen tarafindan hazirlanan ders plâni, okul müdürü ve müfettislerce denetlenir.

Ders plâni;

a) Egitim-ögretim çalismalarini daha düzenli hâle getirmelidir.

b) Ögrenme ve ögretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini saglamalidir.

c) Her dersin egitim programina ve konularin özelliklerine uygun olarak islenmesini saglamalidir.

d) Derslerde sürekliligi ve bütünlügü saglamalidir.

e) Ögrenme ve ögretme sürecinde gerçeklestirilen etkinlikleri belgelemelidir.

f) Egitimde firsat ve imkân esitliginin gerçeklestirilmesine katki saglamalidir.

g) Egitim-ögretim süreci ve ögretim programlarinin degerlendirilmesinde geri bildirim saglamaya uygun olmalidir.

h) Egitim teknolojilerinin kullanimina uygun olmalidir.


devami için :

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2551_0.html